Γύρισα από τη λαϊκή αγορά με μια σακούλα πολύ γευστικά μήλα, αγορασμένα προς 1 ευρώ το κιλό, που όπως έγραφε η πινακίδα του πωλητή ήταν από τον... Ολυμπο. Κι αν δεν ήταν αλήθεια, ομολογώ πως ήταν καλά σκηνοθετημένο. Για σκέψου, γλυκά μήλα από το βουνό των θεών. Εκπληρώνοντας και εδώ το γνωστό, που ακούγεται σε όλες τις λαϊκές: «ελάτε, και παραγωγός και σκηνοθέτης εδώ».
Κινηματογραφικό έργο, του τύπου ταινία δρόμου, δηλαδή ένα road-movie, συνιστούν οι περιπλανήσεις του μήλου ως την εγκατάστασή του σε τόσα διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Είναι τώρα που μπορείς να φας ωραία μήλα και παρακολουθώντας το πώς έφθασαν ως εδώ μαθαίνεις και αρκετά άλλα πράγματα σχετικά με τον καρπό αυτόν. Μεταξύ άλλων έχεις και την εξήγηση αυτού που γράφτηκε εδώ πριν από λίγο καιρό, δηλαδή ότι μάλλον δεν ήταν ένα μήλο η αιτία για την αποπομπή του ανθρώπου από τον Παράδεισο αλλά κάποιο άλλο φρούτο. Εικάζεται ότι πριν από 65 ως 50 εκατομμύρια χρόνια, με τον Βερίγγειο Πορθμό ανάμεσα στην Ασιατική και την Αμερικανική Ηπειρο πιο πολύ να ενώνει παρά να χωρίζει τους δυο τόπους αφού συχνά πάγωναν τα νερά και οι υπερυψωμένες κορυφές γίνονταν γέφυρα για τη μετανάστευση φυτών και ζώων και προς τις δυο κατευθύνσεις, ένα από τα φυτά που μετακινήθηκαν προς την ασιατική πλευρά ήταν και κάποιο με καρπούς σαν μεγάλα μπιζέλια κρεμασμένα στα κλαδιά του δέντρου από αρκετά μακριά κοτσάνια. Κάτι σαν κεράσια δηλαδή αλλά με γεύση μάλλον πικρή. Ηταν το Malus Baccata, το σημερινό αγριόμηλο της Σιβηρίας. Αυτό το φυτό λοιπόν βρήκε φιλόξενο έδαφος στα Ουράνια Βουνά (Tian Shan), στην Κεντρική Κίνα. Οι θερμοί και με υγρό περιεχόμενο μουσώνες, από τον Ινδικό Ωκεανό φθάνουν ως εκεί δημιουργώντας στην υπήνεμη πλαγιά του ορεινού συγκροτήματος ένα χωρίς πάγους περιβάλλον όπου πρόκοψαν αρκετά καρποφόρα φυτά. Βερικοκιές, μουριές, συκιές, κερασιές, ροδιές, αχλαδιές και οι πρόγονοι της σημερινής μηλιάς. Αυτά περίπου πέντε εκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα.
Αν μείνουμε εκεί, μοιάζει βέβαια πολύ παράδοξο να έχουμε σήμερα σε τόσα διαφορετικά σημεία του πλανήτη μηλιές που να δίνουν αυτά τα μεγάλα, γλυκά και λαχταριστά μήλα. Και ακόμη περισσότερο, χρειάζεται μια εξήγηση για την εξάπλωση αυτή, αν γνωρίζουμε πως η μηλιά δεν αυτοεπικονιάζεται, δεν διαθέτει στο ίδιο φυτό και τα αρσενικά και τα θηλυκά στοιχεία που συντελούν στη γονιμοποίηση και χρειάζεται γύρη από άλλο δέντρο μηλιάς. Επίσης το κουκούτσια της είναι κλεισμένα από ένα περίβλημα τόσο σκληρό και ανένδοτο που δεν επιτρέπει να βλαστήσουν. Δηλαδή το να θάψεις ένα μήλο ολόκληρο και να περιμένεις να φυτρώσει καινούργιο δέντρο είναι μάταιο. Πρέπει τα κουκούτσια να απαλλαχτούν από αυτή την προστατευτική μήτρα για να μπορέσουν να δώσουν βλαστούς το καθένα χωριστά. Αλλά τα πουλιά πάλι μπορεί να γεύονται ευχαρίστως τα μήλα αλλά αποφεύγουν να φθάσουν ως το κουκούτσι διότι περιέχει κυανιούχους γλυκοζίτες. Κάτι που πρέπει να αποφεύγουν και οι άνθρωποι να κάνουν αφού ένα φλιτζάνι σπόρων μήλου μπορεί να σε στείλει κανονικά...
Τότε όμως πώς διαδόθηκαν τα μήλα και επίσης πώς εξελίχθηκαν στη σημερινή τους μορφή; Οπως έδειξαν πολυετείς έρευνες αλλά και πειράματα(!) που έγιναν, η αρκούδα και το άλογο ήταν οι βασικοί υπεύθυνοι. Και αυτό δεν είναι κάτι απροσδόκητο αφού ξέρουν οι περισσότεροι ότι και τα δυο αυτά πλάσματα τρελαίνονται για μήλα. Η καφέ αρκούδα λοιπόν βρήκε ένα ευνοϊκό περιβάλλον στην πλαγιά των Ουράνιων Βουνών, γιατί εκεί είχαν σχηματιστεί λόγω της γνωστής γεωλογικής ανύψωσης που έδωσε και τα Ιμαλάια πολυάριθμα σπήλαια. Επίσης εκεί υπήρχε μια αφθονία φρούτων. Το παράδοξο με τα μήλα, και ταυτόχρονα η καλή μας τύχη, ήταν ότι τα μικρά σε μέγεθος περνούν σχεδόν αμάσητα από το στόμα και το στομάχι μιας αρκούδας. Αρα αυτά δεν είχαν και την τύχη να βγουν από την άλλη πλευρά με διαλυμένο το σκληρό κάλυμμα γύρω από τα κουκούτσια. Οι αρκούδες λοιπόν έκαναν άθελά τους μια επιλογή των καλύτερων και πιο μεγάλων καρπών και μασώντας και συνθλίβοντας τα ανένδοτα περικάρπια έσπερναν όπου περνούσαν τους σπόρους των πιο μεγάλων και πιο γλυκών μήλων γιατί όπως έδειξε και μια μελέτη το 2001 έχουν την ικανότητα να επιλέγουν ανάμεσα σε διάφορες ποικιλίες εκείνα τα μήλα που είναι πιο γλυκά!
Όπου υπάρχει ένας μύθος, υπάρχει κι ένα μήλο
Από τον Κήπο της Εδέμ μέχρι το κεφάλι του Νεύτωνα και κι από το σπίτι της Χιονάτης, μέχρι το πανδοχείο των αδελφών Τατέν και τους υπολογιστές-φετίχ της Apple, όπου υπάρχει ένας μύθος, υπάρχει κι ένα μήλο –ολόκληρο ή δαγκωμένο...
Μια ματιά στο φρούτο-σύμβολο, που πρωταγωνιστεί σε τόσες παραμυθένιες και λιγότερο παραμυθένιες στορίες και που για όλο το φθινόπωρο και το χειμώνα θα πρωταγωνιστεί και στην κουζίνα μας.
Στα ορεινά, στο Ζαγόρι και στο Βέρμιο. Είτε πρωτοεμφανίστηκε στις όχθες του Ευφράτη, του Νείλου και του Ινδού Ποταμού ως «μήλο της ερήμου» είτε πρωτοκαλλιεργήθηκε στις ανατολικότερες ερήμους του Καζακστάν, το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν γύρω στις 20 περιοχές με το όνομα Μηλιά και άλλες τόσες με το όνομα Μηλιές. Κάτι δε λέει αυτό; Η μηλιά είναι από τα σημαντικότερα καρποφόρα δέντρα. Τη συναντάμε συνήθως σε ορεινές περιοχές, αλλά συχνά και σε μέρη με χαμηλότερο υψόμετρο. Ανθίζει την άνοιξη, μα οι γλυκόξινοι, τραγανοί καρποί της θα κατακλείσουν τους πάγκους της Λαϊκής και τα μανάβικα της χώρας στα μέσα του φθινοπώρου. Η καλλιέργειά της σε μορφή συστηματικών οπωρώνων εντοπίζεται κυρίως στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση δέντρων μηλιάς βρίσκεται στην περιοχή του Βερμίου. Καλλιεργείται επίσης στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Καστοριάς, Μαγνησίας, Λάρισας και Αρκαδίας. Γενικά, το μήλο στη χώρα μας νιώθει σα στο σπίτι του. Στο Βραδετό, το ψηλότερο χωριό του Ζαγορίου –το μπαλκόνι του, όπως το λένε– οι αγριομηλιές γέρνουν από το βάρος των καρπών τους και περιμένουν μόνιμους κατοίκους ή κάποιον, τυχερό, περαστικό να μαζέψουν τα γινωμένα μήλα πριν καταλήξουν στο χώμα.Και στην Κοζάνη,όμως,το υψόμετρο και το ιδιαίτερο μικροκλίμα των διαμερισμάτων Πύργων και Μεσοβούνου θα δώσει τις νέες σοδειές από τα ντόπια μήλα, τα μήλα Βερμίου, που από πολλούς θεωρούνται τα καλύτερα της Ελλάδας.
Σύμβολο της γνώσης του καλού και του κακού, σύμβολο του χαμένου παραδείσου, σύμβολο της μοχθηρής μάγισσας αλλά και των σπουδαίων επιστημονικών ανακαλύψεων, σύμβολο της γονιμότητας που-το-φαγε-η-κόρη-και-έκανε-αγόρι, σύμβολο της hi-tech και ντιζαϊνάτης εποχής μας... Είναι τόσοι πολλοί οι θρύλοι και οι ιστορίες που μπορεί να ξετυλίξει κανείς γύρω από ένα μήλο, αλλά εμείς εδώ υποχρεωτικά θα περιοριστούμε στο μήλο του γιατρού και το μήλο του μάγειρα.
Ο γιατρός και το μήλο. Με το "ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα" μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Η αλήθεια είναι ότι το μηλαράκι, βοηθάει πολλαπλώς τον οργανισμό μας, αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ. Καλό είναι να τρώγεται με τη φλούδα του, αφού όμως πλυθεί καλά καλά, γιατί πολλές βιταμίνες και φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, κρύβονται ακριβώς εκεί. Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά του (φλαβονοειδή και φυτοχημικά) ενισχύουν τον οργανισμό απέναντι στις επιθέσεις του χρόνου και των περιβαλλοντικών συνθηκών μέσα στις οποίες ζούμε, και η σύνθεσή του αποτελεί ένα επιπλέον φυσικό εφόδιο στη μάχη κατά της κακής χοληστερόλης, του καρκίνο του προστάτη και του διαβήτη τύπου ΙΙ (των ενηλίκων). Οι λιγοστές θερμίδες του σε συνδυασμό με τη χορταστική σάρκα του δίνουν τέλος στο μήλο το προβάδισμα ανάμεσα στα φρούτα που ενδείκνυνται για δίαιτα.
Τα μήλα του μάγειρα. Δανείζομαι τον τίτλο του βιβλίου των εκδόσεων Ίνδικτος, που αφορά την «Παράδοση της Μοναστηριακής Τράπεζας», όπου παρουσιάζονται 220 αυθεντικές συνταγές, άρρηκτα δεμένες με την πνευματικότητα του μοναστηριακού τραπεζιού. Τα μήλα είναι όντως «και του μάγειρα» και στην κοσμική κουζίνα –και όχι μόνο του ζαχαροπλάστη. Το κλισέ θέλει ένα ολόκληρο μήλο να «κοσμεί» το στόμα του σουβλιστού γουρουνόπουλου, όμως τα κλισέ απλώς μας περιορίζουν. Ο ρόλος του μήλου στην κουζίνα προφανώς και δε σταματάει σε μια αμφιβόλου αισθητικής παρουσία του μέσα σε μια καλοψημένη …μουσούδα. Όπως και οι συγγενείς τους, τα ξινόμηλα και τα κυδώνια, μπορούν να σιγοψηθούν με ένα καλό κομμάτι χοιρινό και να γίνουν μέρος μιας ωραιότατης σάλτσας. Σβήστε τα μαγειρευτά που περιέχουν μήλα με μηλόκρασο αντί για κρασί, ώστε να τονίσετε την ιδιαιτερότητα της σάλτσας. Ανακατεμένα με πατατούλες δίνουν ένα πιο γιορτινό τόνο στη γαρνιτούρα των λουκάνικων, του κοτόπουλου ή της γαλοπούλας. Τα βρίσκουν επίσης εύκολα με τις πάπιες ή τα κουνέλια όταν η περίσταση το απαιτεί.
Η χαρά του ζαχαροπλάστη. Η χρήση του μήλου στη ζαχαροπλαστική μοιάζει –και πιθανώς να είναι κιόλας– ανεξάντλητη. Από τις γαλλικές τάρτες τατέν (αναποδογυρισμένες μηλόπιτες) μέχρι τα γερμανικά άπφελ-κούχεν και απ’ τα αυστριακά στρούντελ μέχρι τις βρετανικές πουτίγκες και τα ελληνικά γλυκά της Σαρακοστής (όπου οι παλιές νοικοκυρές με βάσει το συνδυασμό μήλο-σταφίδα-καρύδι-κανέλα, τη βγάζαν …ζάχαρη τις δύσκολες μέρες της νηστείας) το μήλο είναι παρόν, όπου υπάρχει διάθεση για γλυκό. Ταιριάζει υπέροχα στις ζύμες του κέικ, αλλά και της τάρτας, της σφολιάτας ή της κρέπας. Μπερδεύεται ευχάριστα με τα ξηρά φρούτα του χειμώνα, τους χουρμάδες και τα δαμάσκηνα. Δένει ωραία με το χαλβά και το ταχίνι, δίνοντας πολύ ενδιαφέρουσες γεμίσεις, και χαρίζει στο κέικ ή τα μπισκότα εκείνη την απολαυστική νωπότητα, που τα κάνει να μοιάζουν μισοάψητα αλλά τόσο λαχταριστά!
Ένα μήλο την ημέρα...
Ασπίδα για τα καρδιαγγειακά το ευρέως διαδεδομένο φρούτο Η λαϊκή ρήση «ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα», επαληθεύεται για άλλη μια φορά: αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριδας διαπίστωσαν ότι γυναίκες που ενέταξαν το μήλο στην καθημερινή διατροφή τους απώλεσαν βάρος και μείωσαν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα τους. Ειδικότερα, οι αμερικανοί επιστήμονες παρακολούθησαν για ένα χρόνο 160 γυναίκες ηλικίας 45 έως 65 ετών. Ογδόντα από αυτές έτρωγαν 75 γραμμάρια ξερά δαμάσκηνα κάθε ημέρα, ενώ οι υπόλοιπες 80 έτρωγαν την ίδια ποσότητα ξερών μήλων σε συνδυασμό με την κανονική διατροφή τους. Οι εθελόντριες υποβλήθηκαν σε αιματολογικές εξετάσεις σε τρεις, έξι και δώδεκα μήνες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα θετικά αποτελέσματα της προσθήκης του μήλου στην διατροφή των γυναικών φάνηκαν μετά την πάροδο έξι μηνών. Διαπιστώθηκε ότι είχαν κατά μέσο όρο χάσει 1,5 κιλά σωματικού βάρους, ενώ είχαν μειώσει κατά 23% τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα τους. Επιπροσθέτως, είχαν μειώσει τα επίπεδα άλλων δεικτών κινδύνου για καρδιοπάθειες, όπως η C αντιδρώσα πρωτεϊνη. Τα αποτελέσματα της έρευνας των αμερικανών επιστημόνων, τα οποία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίου πειραματικής βιολογίας που έγινε στην Ουάσιγκτον, έρχονται να προστεθούν σε παλαιότερα που δείχνουν ότι η πηκτίνη και οι πολυφαινόλες των μήλων (όπως και άλλων φρούτων) μειώνουν την φλεγμονή και ασκούν προστατευτική δράση έναντι των καρδιαγγειακών.
Ένα μήλο την ημέρα, το εγκεφαλικό κάνει πέρα Μειώνει τον κίνδυνο επεισοδίου κατά 50%,το μυστικό της ευεργετικής δράσης μήλων και αχλαδιών κρύβεται στη θαυματουργή ουσία κερσετίνη η οποία φρενάρει τη δημιουργία φλεγμονής στον οργανισμό που σχετίζεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ουσία στη φλούδα του μήλου μπορεί να μας προστατεύει από την παχυσαρκία
Μήλο - «ασπίδα» για τη γυναικεία καρδιά
Δύο μήλα την ημέρα μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες Δύο μήλα την ημέρα τον καρδιολόγο κάνουν πέρα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις γυναίκες. Αυτό αναφέρουν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριδας στις ΗΠΑ οι οποίοι ανακάλυψαν ότι τα μήλα μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων του αίματος στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που αποτελούν κύρια ομάδα κινδύνου για εμφράγματα και εγκεφαλικά.
Μείωση της χοληστερόλης κατά 25% Σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics» οι ερευνητές σημειώνουν ότι η κατανάλωση δύο μήλων κάθε ημέρα επί έξι μήνες φάνηκε να μειώνει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη μείωση – της τάξεως σχεδόν του 25%- αφορούσε την αποκαλούμενη «κακή» LDL χοληστερόλη η οποία εναποτίθεται στις αρτηρίες και αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων. Τα νέα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε άλλα παλαιότερα τα οποία έχουν δείξει ότι τα μήλα κάνουν καλό στην καρδιά των γυναικών. Ωστόσο η τελευταία μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι η κατανάλωση μήλων μπορεί να ωφελήσει μια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια. Ως την εμμηνόπαυση οι γυναίκες φαίνεται να διαθέτουν φυσική ανοσία στις καρδιοπάθειες και εμφανίζουν πολύ μικρότερα ποσοστά καρδιακών νόσων σε σύγκριση με τους άνδρες. Ωστόσο μετά τα 50 έτη τα ποσοστά καρδιοπαθειών «εκτοξεύονται» και στο γυναικείο φύλο.
Η μελέτη Οι ερευνητές από τη Φλόριδα θέλησαν να δουν αν η κατανάλωση δύο μήλων την ημέρα θα μπορούσε να έχει επίδραση στη μείωση του κινδύνου καρδιοπαθειών στις γυναίκες. Παρακολούθησαν 160 γυναίκες που είχαν περάσει την εμμηνόπαυση και ζήτησαν από τις μισές να καταναλώνουν 75 γραμμάρια αποξηραμένων μήλων ημερησίως – ποσότητα αντίστοιχη με εκείνη δύο μεσαίων σε μέγεθος φρέσκων μήλων. Οι υπόλοιπες γυναίκες κατανάλωναν αντίστοιχη ποσότητα ξερών δαμάσκηνων κάθε ημέρα. Κάθε εθελόντρια υποβαλλόταν σε εξετάσεις αίματος κάθε τρεις μήνες επί ένα έτος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τρεις μήνες μετά την έναρξη της μελέτης τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης έπεσαν κατά 9% και εκείνα της «κακής» LDL χοληστερόλης κατά 16% στην ομάδα κατανάλωσης των μήλων. Εξι μήνες από την αρχή της μελέτης τα επίπεδα χοληστερόλης των συγκεκριμένων γυναικών ήταν ακόμη χαμηλότερα: ο ολική χοληστερόλη είχε πέσει κατά 13% και η LDL κατά 24%. Δεν παρουσιάστηκε πάντως περαιτέρω μείωση της χοληστερόλης στους επόμενους έξι μήνες ως το τέλος της μελέτης. Σε ό,τι αφορούσε την ομάδα της κατανάλωσης ξηρών δαμάσκηνων, σε αυτή εμφανίστηκε μια μικρή μείωση της χοληστερόλης αλλά σε καμία περίπτωση συγκρίσιμη με εκείνη που προσέφεραν τα μήλα.
Οφέλη από το πρώτο τρίμηνο Οι ερευνητές σημειώνουν στη δημοσίευσή τους ότι «η κατανάλωση δύο μέτριων μήλων την ημέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στις γυναίκες ήδη από το πρώτο τρίμηνο». Η κατανάλωση μήλων έχει πάντως συνδεθεί και με άλλα οφέλη για την υγεία. Πολωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2009 έδειξε ότι δύο μήλα την ημέρα μειώνουν κατά 50% τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου ενώ από άλλη μελέτη ειδικών της Ιατρικής Σχολής του Νοσοκομείου St George στο Λονδίνο προέκυψε ότι η αναπνευστική λειτουργία αυξάνεται στους μεσήλικους άνδρες αν τρώνε έστω ένα μήλο την ημέρα.
Ενα μήλο την ημέρα για όλες τις γυναίκες Μειώνει την χοληστερίνη και τον κίνδυνο φλεγμονών, προστατεύει την καρδιά Το μήλο, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, είναι πλούσιο σε πηκτίνη, μια από τις ευεργετικότερες φυτικές ίνες, η οποία εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο και ενθαρρύνει το σώμα να την χρησιμοποιεί, παρά να την αποθηκεύει. Επίσης, η φλούδα του είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που εμποδίζουν τις ελεύθερες ρίζες να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα.
Τα μήλα «φρενάρουν» τη γήρανση Ένα μήλο την ημέρα, το γήρας κάνει πέρα όπως αναφέρει νέα κινεζική μελέτη
Επιστροφή στις ρίζες για τη διάσωση των μήλων Η πολύ δυσάρεστη αυτή πραγματικότητα είναι ανθρώπινο έργο: στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ποικιλίες με αυξημένη παραγωγή και καρπούς που ικανοποιούν τον ουρανίσκο μας, οι επιστήμονες θυσίασαν την ικανότητα των φυτών να ανθίστανται στους εχθρούς τους. Ετσι, τώρα που η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, οι ερευνητές υποχρεούνται να διαγράψουν αντίστροφη πορεία, να αναζητήσουν εκείνες τις αρχέγονες μηλιές από τις οποίες προέκυψαν οι σημερινές ποικιλίες. Ο δρόμος θα είναι μακρύς, αλλά ευτυχώς κάποιοι άλλοι έχουν φροντίσει να κρατήσουν το μονοπάτι ανοιχτό. Βαδίζοντας στα χνάρια του πρωτοπόρου ρώσου γενετιστή Νικολάι Βαβίλοφ, ερευνητές από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ ανακάλυψαν στο Καζακστάν τη μητέρα όλων των μηλιών, από την οποία ελπίζουν να ξαναδώσουν ζωή στις ευαίσθητες, εκφυλισμένες μοντέρνες ποικιλίες
Μηλοπιτάκια του λεπτού light
Περιγραφή
Μηλοπιτάκια σαν τοστάκια εύκολα και γρήγορα με τον καφέ μας!!!!Με 160 θερμίδες μόνο!!!
Τι χρειαζόμαστε:
1/2 μήλο
1 κ.σ. ζαχαρίνη
1 κ.γλ. κανέλα ή περισσότερο αν σας αρέσει
2 φέτες ψωμί του τόστ
Φτιάχνει
4 μικρά μηλοπιτάκια
Πώς το κάνουμε:
Καθαρίζουμε το μήλο μας και το βάζουμε στο μούλτι μαζί με τη ζαχαρίνη και την κανέλα ή τρίβουμε το μήλο στον χοντρό τρίφτη και το βάζουμε σε μπολ με τη ζαχαρίνη και κανέλα. Εγώ τα έβαλα στο μούλτι όλα μαζί!
Ανακατεύουμε να ενωθούν οι γεύσεις και αφήνουμε λίγα λεπτά.
Αλείφουμε το μείγμα αυτό του μήλου πάνω στις φέτες του τοστ και ψήνουμε στην τοστιέρα να ροδίσουν τα πιτάκια μας.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζαχαρη και σερβίρουμε.
Κινηματογραφικό έργο, του τύπου ταινία δρόμου, δηλαδή ένα road-movie, συνιστούν οι περιπλανήσεις του μήλου ως την εγκατάστασή του σε τόσα διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Είναι τώρα που μπορείς να φας ωραία μήλα και παρακολουθώντας το πώς έφθασαν ως εδώ μαθαίνεις και αρκετά άλλα πράγματα σχετικά με τον καρπό αυτόν. Μεταξύ άλλων έχεις και την εξήγηση αυτού που γράφτηκε εδώ πριν από λίγο καιρό, δηλαδή ότι μάλλον δεν ήταν ένα μήλο η αιτία για την αποπομπή του ανθρώπου από τον Παράδεισο αλλά κάποιο άλλο φρούτο. Εικάζεται ότι πριν από 65 ως 50 εκατομμύρια χρόνια, με τον Βερίγγειο Πορθμό ανάμεσα στην Ασιατική και την Αμερικανική Ηπειρο πιο πολύ να ενώνει παρά να χωρίζει τους δυο τόπους αφού συχνά πάγωναν τα νερά και οι υπερυψωμένες κορυφές γίνονταν γέφυρα για τη μετανάστευση φυτών και ζώων και προς τις δυο κατευθύνσεις, ένα από τα φυτά που μετακινήθηκαν προς την ασιατική πλευρά ήταν και κάποιο με καρπούς σαν μεγάλα μπιζέλια κρεμασμένα στα κλαδιά του δέντρου από αρκετά μακριά κοτσάνια. Κάτι σαν κεράσια δηλαδή αλλά με γεύση μάλλον πικρή. Ηταν το Malus Baccata, το σημερινό αγριόμηλο της Σιβηρίας. Αυτό το φυτό λοιπόν βρήκε φιλόξενο έδαφος στα Ουράνια Βουνά (Tian Shan), στην Κεντρική Κίνα. Οι θερμοί και με υγρό περιεχόμενο μουσώνες, από τον Ινδικό Ωκεανό φθάνουν ως εκεί δημιουργώντας στην υπήνεμη πλαγιά του ορεινού συγκροτήματος ένα χωρίς πάγους περιβάλλον όπου πρόκοψαν αρκετά καρποφόρα φυτά. Βερικοκιές, μουριές, συκιές, κερασιές, ροδιές, αχλαδιές και οι πρόγονοι της σημερινής μηλιάς. Αυτά περίπου πέντε εκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα.
Αν μείνουμε εκεί, μοιάζει βέβαια πολύ παράδοξο να έχουμε σήμερα σε τόσα διαφορετικά σημεία του πλανήτη μηλιές που να δίνουν αυτά τα μεγάλα, γλυκά και λαχταριστά μήλα. Και ακόμη περισσότερο, χρειάζεται μια εξήγηση για την εξάπλωση αυτή, αν γνωρίζουμε πως η μηλιά δεν αυτοεπικονιάζεται, δεν διαθέτει στο ίδιο φυτό και τα αρσενικά και τα θηλυκά στοιχεία που συντελούν στη γονιμοποίηση και χρειάζεται γύρη από άλλο δέντρο μηλιάς. Επίσης το κουκούτσια της είναι κλεισμένα από ένα περίβλημα τόσο σκληρό και ανένδοτο που δεν επιτρέπει να βλαστήσουν. Δηλαδή το να θάψεις ένα μήλο ολόκληρο και να περιμένεις να φυτρώσει καινούργιο δέντρο είναι μάταιο. Πρέπει τα κουκούτσια να απαλλαχτούν από αυτή την προστατευτική μήτρα για να μπορέσουν να δώσουν βλαστούς το καθένα χωριστά. Αλλά τα πουλιά πάλι μπορεί να γεύονται ευχαρίστως τα μήλα αλλά αποφεύγουν να φθάσουν ως το κουκούτσι διότι περιέχει κυανιούχους γλυκοζίτες. Κάτι που πρέπει να αποφεύγουν και οι άνθρωποι να κάνουν αφού ένα φλιτζάνι σπόρων μήλου μπορεί να σε στείλει κανονικά...
Τότε όμως πώς διαδόθηκαν τα μήλα και επίσης πώς εξελίχθηκαν στη σημερινή τους μορφή; Οπως έδειξαν πολυετείς έρευνες αλλά και πειράματα(!) που έγιναν, η αρκούδα και το άλογο ήταν οι βασικοί υπεύθυνοι. Και αυτό δεν είναι κάτι απροσδόκητο αφού ξέρουν οι περισσότεροι ότι και τα δυο αυτά πλάσματα τρελαίνονται για μήλα. Η καφέ αρκούδα λοιπόν βρήκε ένα ευνοϊκό περιβάλλον στην πλαγιά των Ουράνιων Βουνών, γιατί εκεί είχαν σχηματιστεί λόγω της γνωστής γεωλογικής ανύψωσης που έδωσε και τα Ιμαλάια πολυάριθμα σπήλαια. Επίσης εκεί υπήρχε μια αφθονία φρούτων. Το παράδοξο με τα μήλα, και ταυτόχρονα η καλή μας τύχη, ήταν ότι τα μικρά σε μέγεθος περνούν σχεδόν αμάσητα από το στόμα και το στομάχι μιας αρκούδας. Αρα αυτά δεν είχαν και την τύχη να βγουν από την άλλη πλευρά με διαλυμένο το σκληρό κάλυμμα γύρω από τα κουκούτσια. Οι αρκούδες λοιπόν έκαναν άθελά τους μια επιλογή των καλύτερων και πιο μεγάλων καρπών και μασώντας και συνθλίβοντας τα ανένδοτα περικάρπια έσπερναν όπου περνούσαν τους σπόρους των πιο μεγάλων και πιο γλυκών μήλων γιατί όπως έδειξε και μια μελέτη το 2001 έχουν την ικανότητα να επιλέγουν ανάμεσα σε διάφορες ποικιλίες εκείνα τα μήλα που είναι πιο γλυκά!
Όπου υπάρχει ένας μύθος, υπάρχει κι ένα μήλο
Από τον Κήπο της Εδέμ μέχρι το κεφάλι του Νεύτωνα και κι από το σπίτι της Χιονάτης, μέχρι το πανδοχείο των αδελφών Τατέν και τους υπολογιστές-φετίχ της Apple, όπου υπάρχει ένας μύθος, υπάρχει κι ένα μήλο –ολόκληρο ή δαγκωμένο...
Μια ματιά στο φρούτο-σύμβολο, που πρωταγωνιστεί σε τόσες παραμυθένιες και λιγότερο παραμυθένιες στορίες και που για όλο το φθινόπωρο και το χειμώνα θα πρωταγωνιστεί και στην κουζίνα μας.
Στα ορεινά, στο Ζαγόρι και στο Βέρμιο. Είτε πρωτοεμφανίστηκε στις όχθες του Ευφράτη, του Νείλου και του Ινδού Ποταμού ως «μήλο της ερήμου» είτε πρωτοκαλλιεργήθηκε στις ανατολικότερες ερήμους του Καζακστάν, το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν γύρω στις 20 περιοχές με το όνομα Μηλιά και άλλες τόσες με το όνομα Μηλιές. Κάτι δε λέει αυτό; Η μηλιά είναι από τα σημαντικότερα καρποφόρα δέντρα. Τη συναντάμε συνήθως σε ορεινές περιοχές, αλλά συχνά και σε μέρη με χαμηλότερο υψόμετρο. Ανθίζει την άνοιξη, μα οι γλυκόξινοι, τραγανοί καρποί της θα κατακλείσουν τους πάγκους της Λαϊκής και τα μανάβικα της χώρας στα μέσα του φθινοπώρου. Η καλλιέργειά της σε μορφή συστηματικών οπωρώνων εντοπίζεται κυρίως στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση δέντρων μηλιάς βρίσκεται στην περιοχή του Βερμίου. Καλλιεργείται επίσης στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Καστοριάς, Μαγνησίας, Λάρισας και Αρκαδίας. Γενικά, το μήλο στη χώρα μας νιώθει σα στο σπίτι του. Στο Βραδετό, το ψηλότερο χωριό του Ζαγορίου –το μπαλκόνι του, όπως το λένε– οι αγριομηλιές γέρνουν από το βάρος των καρπών τους και περιμένουν μόνιμους κατοίκους ή κάποιον, τυχερό, περαστικό να μαζέψουν τα γινωμένα μήλα πριν καταλήξουν στο χώμα.Και στην Κοζάνη,όμως,το υψόμετρο και το ιδιαίτερο μικροκλίμα των διαμερισμάτων Πύργων και Μεσοβούνου θα δώσει τις νέες σοδειές από τα ντόπια μήλα, τα μήλα Βερμίου, που από πολλούς θεωρούνται τα καλύτερα της Ελλάδας.
Σύμβολο της γνώσης του καλού και του κακού, σύμβολο του χαμένου παραδείσου, σύμβολο της μοχθηρής μάγισσας αλλά και των σπουδαίων επιστημονικών ανακαλύψεων, σύμβολο της γονιμότητας που-το-φαγε-η-κόρη-και-έκανε-αγόρι, σύμβολο της hi-tech και ντιζαϊνάτης εποχής μας... Είναι τόσοι πολλοί οι θρύλοι και οι ιστορίες που μπορεί να ξετυλίξει κανείς γύρω από ένα μήλο, αλλά εμείς εδώ υποχρεωτικά θα περιοριστούμε στο μήλο του γιατρού και το μήλο του μάγειρα.
Ο γιατρός και το μήλο. Με το "ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα" μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Η αλήθεια είναι ότι το μηλαράκι, βοηθάει πολλαπλώς τον οργανισμό μας, αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ. Καλό είναι να τρώγεται με τη φλούδα του, αφού όμως πλυθεί καλά καλά, γιατί πολλές βιταμίνες και φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, κρύβονται ακριβώς εκεί. Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά του (φλαβονοειδή και φυτοχημικά) ενισχύουν τον οργανισμό απέναντι στις επιθέσεις του χρόνου και των περιβαλλοντικών συνθηκών μέσα στις οποίες ζούμε, και η σύνθεσή του αποτελεί ένα επιπλέον φυσικό εφόδιο στη μάχη κατά της κακής χοληστερόλης, του καρκίνο του προστάτη και του διαβήτη τύπου ΙΙ (των ενηλίκων). Οι λιγοστές θερμίδες του σε συνδυασμό με τη χορταστική σάρκα του δίνουν τέλος στο μήλο το προβάδισμα ανάμεσα στα φρούτα που ενδείκνυνται για δίαιτα.
Τα μήλα του μάγειρα. Δανείζομαι τον τίτλο του βιβλίου των εκδόσεων Ίνδικτος, που αφορά την «Παράδοση της Μοναστηριακής Τράπεζας», όπου παρουσιάζονται 220 αυθεντικές συνταγές, άρρηκτα δεμένες με την πνευματικότητα του μοναστηριακού τραπεζιού. Τα μήλα είναι όντως «και του μάγειρα» και στην κοσμική κουζίνα –και όχι μόνο του ζαχαροπλάστη. Το κλισέ θέλει ένα ολόκληρο μήλο να «κοσμεί» το στόμα του σουβλιστού γουρουνόπουλου, όμως τα κλισέ απλώς μας περιορίζουν. Ο ρόλος του μήλου στην κουζίνα προφανώς και δε σταματάει σε μια αμφιβόλου αισθητικής παρουσία του μέσα σε μια καλοψημένη …μουσούδα. Όπως και οι συγγενείς τους, τα ξινόμηλα και τα κυδώνια, μπορούν να σιγοψηθούν με ένα καλό κομμάτι χοιρινό και να γίνουν μέρος μιας ωραιότατης σάλτσας. Σβήστε τα μαγειρευτά που περιέχουν μήλα με μηλόκρασο αντί για κρασί, ώστε να τονίσετε την ιδιαιτερότητα της σάλτσας. Ανακατεμένα με πατατούλες δίνουν ένα πιο γιορτινό τόνο στη γαρνιτούρα των λουκάνικων, του κοτόπουλου ή της γαλοπούλας. Τα βρίσκουν επίσης εύκολα με τις πάπιες ή τα κουνέλια όταν η περίσταση το απαιτεί.
Η χαρά του ζαχαροπλάστη. Η χρήση του μήλου στη ζαχαροπλαστική μοιάζει –και πιθανώς να είναι κιόλας– ανεξάντλητη. Από τις γαλλικές τάρτες τατέν (αναποδογυρισμένες μηλόπιτες) μέχρι τα γερμανικά άπφελ-κούχεν και απ’ τα αυστριακά στρούντελ μέχρι τις βρετανικές πουτίγκες και τα ελληνικά γλυκά της Σαρακοστής (όπου οι παλιές νοικοκυρές με βάσει το συνδυασμό μήλο-σταφίδα-καρύδι-κανέλα, τη βγάζαν …ζάχαρη τις δύσκολες μέρες της νηστείας) το μήλο είναι παρόν, όπου υπάρχει διάθεση για γλυκό. Ταιριάζει υπέροχα στις ζύμες του κέικ, αλλά και της τάρτας, της σφολιάτας ή της κρέπας. Μπερδεύεται ευχάριστα με τα ξηρά φρούτα του χειμώνα, τους χουρμάδες και τα δαμάσκηνα. Δένει ωραία με το χαλβά και το ταχίνι, δίνοντας πολύ ενδιαφέρουσες γεμίσεις, και χαρίζει στο κέικ ή τα μπισκότα εκείνη την απολαυστική νωπότητα, που τα κάνει να μοιάζουν μισοάψητα αλλά τόσο λαχταριστά!
Ένα μήλο την ημέρα...
Ασπίδα για τα καρδιαγγειακά το ευρέως διαδεδομένο φρούτο Η λαϊκή ρήση «ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα», επαληθεύεται για άλλη μια φορά: αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριδας διαπίστωσαν ότι γυναίκες που ενέταξαν το μήλο στην καθημερινή διατροφή τους απώλεσαν βάρος και μείωσαν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα τους. Ειδικότερα, οι αμερικανοί επιστήμονες παρακολούθησαν για ένα χρόνο 160 γυναίκες ηλικίας 45 έως 65 ετών. Ογδόντα από αυτές έτρωγαν 75 γραμμάρια ξερά δαμάσκηνα κάθε ημέρα, ενώ οι υπόλοιπες 80 έτρωγαν την ίδια ποσότητα ξερών μήλων σε συνδυασμό με την κανονική διατροφή τους. Οι εθελόντριες υποβλήθηκαν σε αιματολογικές εξετάσεις σε τρεις, έξι και δώδεκα μήνες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα θετικά αποτελέσματα της προσθήκης του μήλου στην διατροφή των γυναικών φάνηκαν μετά την πάροδο έξι μηνών. Διαπιστώθηκε ότι είχαν κατά μέσο όρο χάσει 1,5 κιλά σωματικού βάρους, ενώ είχαν μειώσει κατά 23% τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα τους. Επιπροσθέτως, είχαν μειώσει τα επίπεδα άλλων δεικτών κινδύνου για καρδιοπάθειες, όπως η C αντιδρώσα πρωτεϊνη. Τα αποτελέσματα της έρευνας των αμερικανών επιστημόνων, τα οποία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίου πειραματικής βιολογίας που έγινε στην Ουάσιγκτον, έρχονται να προστεθούν σε παλαιότερα που δείχνουν ότι η πηκτίνη και οι πολυφαινόλες των μήλων (όπως και άλλων φρούτων) μειώνουν την φλεγμονή και ασκούν προστατευτική δράση έναντι των καρδιαγγειακών.
Ένα μήλο την ημέρα, το εγκεφαλικό κάνει πέρα Μειώνει τον κίνδυνο επεισοδίου κατά 50%,το μυστικό της ευεργετικής δράσης μήλων και αχλαδιών κρύβεται στη θαυματουργή ουσία κερσετίνη η οποία φρενάρει τη δημιουργία φλεγμονής στον οργανισμό που σχετίζεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ουσία στη φλούδα του μήλου μπορεί να μας προστατεύει από την παχυσαρκία
Μήλο - «ασπίδα» για τη γυναικεία καρδιά
Δύο μήλα την ημέρα μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες Δύο μήλα την ημέρα τον καρδιολόγο κάνουν πέρα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις γυναίκες. Αυτό αναφέρουν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριδας στις ΗΠΑ οι οποίοι ανακάλυψαν ότι τα μήλα μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων του αίματος στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που αποτελούν κύρια ομάδα κινδύνου για εμφράγματα και εγκεφαλικά.
Μείωση της χοληστερόλης κατά 25% Σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics» οι ερευνητές σημειώνουν ότι η κατανάλωση δύο μήλων κάθε ημέρα επί έξι μήνες φάνηκε να μειώνει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη μείωση – της τάξεως σχεδόν του 25%- αφορούσε την αποκαλούμενη «κακή» LDL χοληστερόλη η οποία εναποτίθεται στις αρτηρίες και αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων. Τα νέα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε άλλα παλαιότερα τα οποία έχουν δείξει ότι τα μήλα κάνουν καλό στην καρδιά των γυναικών. Ωστόσο η τελευταία μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι η κατανάλωση μήλων μπορεί να ωφελήσει μια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια. Ως την εμμηνόπαυση οι γυναίκες φαίνεται να διαθέτουν φυσική ανοσία στις καρδιοπάθειες και εμφανίζουν πολύ μικρότερα ποσοστά καρδιακών νόσων σε σύγκριση με τους άνδρες. Ωστόσο μετά τα 50 έτη τα ποσοστά καρδιοπαθειών «εκτοξεύονται» και στο γυναικείο φύλο.
Η μελέτη Οι ερευνητές από τη Φλόριδα θέλησαν να δουν αν η κατανάλωση δύο μήλων την ημέρα θα μπορούσε να έχει επίδραση στη μείωση του κινδύνου καρδιοπαθειών στις γυναίκες. Παρακολούθησαν 160 γυναίκες που είχαν περάσει την εμμηνόπαυση και ζήτησαν από τις μισές να καταναλώνουν 75 γραμμάρια αποξηραμένων μήλων ημερησίως – ποσότητα αντίστοιχη με εκείνη δύο μεσαίων σε μέγεθος φρέσκων μήλων. Οι υπόλοιπες γυναίκες κατανάλωναν αντίστοιχη ποσότητα ξερών δαμάσκηνων κάθε ημέρα. Κάθε εθελόντρια υποβαλλόταν σε εξετάσεις αίματος κάθε τρεις μήνες επί ένα έτος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τρεις μήνες μετά την έναρξη της μελέτης τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης έπεσαν κατά 9% και εκείνα της «κακής» LDL χοληστερόλης κατά 16% στην ομάδα κατανάλωσης των μήλων. Εξι μήνες από την αρχή της μελέτης τα επίπεδα χοληστερόλης των συγκεκριμένων γυναικών ήταν ακόμη χαμηλότερα: ο ολική χοληστερόλη είχε πέσει κατά 13% και η LDL κατά 24%. Δεν παρουσιάστηκε πάντως περαιτέρω μείωση της χοληστερόλης στους επόμενους έξι μήνες ως το τέλος της μελέτης. Σε ό,τι αφορούσε την ομάδα της κατανάλωσης ξηρών δαμάσκηνων, σε αυτή εμφανίστηκε μια μικρή μείωση της χοληστερόλης αλλά σε καμία περίπτωση συγκρίσιμη με εκείνη που προσέφεραν τα μήλα.
Οφέλη από το πρώτο τρίμηνο Οι ερευνητές σημειώνουν στη δημοσίευσή τους ότι «η κατανάλωση δύο μέτριων μήλων την ημέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στις γυναίκες ήδη από το πρώτο τρίμηνο». Η κατανάλωση μήλων έχει πάντως συνδεθεί και με άλλα οφέλη για την υγεία. Πολωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2009 έδειξε ότι δύο μήλα την ημέρα μειώνουν κατά 50% τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου ενώ από άλλη μελέτη ειδικών της Ιατρικής Σχολής του Νοσοκομείου St George στο Λονδίνο προέκυψε ότι η αναπνευστική λειτουργία αυξάνεται στους μεσήλικους άνδρες αν τρώνε έστω ένα μήλο την ημέρα.
Ενα μήλο την ημέρα για όλες τις γυναίκες Μειώνει την χοληστερίνη και τον κίνδυνο φλεγμονών, προστατεύει την καρδιά Το μήλο, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, είναι πλούσιο σε πηκτίνη, μια από τις ευεργετικότερες φυτικές ίνες, η οποία εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο και ενθαρρύνει το σώμα να την χρησιμοποιεί, παρά να την αποθηκεύει. Επίσης, η φλούδα του είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που εμποδίζουν τις ελεύθερες ρίζες να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα.
Τα μήλα «φρενάρουν» τη γήρανση Ένα μήλο την ημέρα, το γήρας κάνει πέρα όπως αναφέρει νέα κινεζική μελέτη
Επιστροφή στις ρίζες για τη διάσωση των μήλων Η πολύ δυσάρεστη αυτή πραγματικότητα είναι ανθρώπινο έργο: στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ποικιλίες με αυξημένη παραγωγή και καρπούς που ικανοποιούν τον ουρανίσκο μας, οι επιστήμονες θυσίασαν την ικανότητα των φυτών να ανθίστανται στους εχθρούς τους. Ετσι, τώρα που η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, οι ερευνητές υποχρεούνται να διαγράψουν αντίστροφη πορεία, να αναζητήσουν εκείνες τις αρχέγονες μηλιές από τις οποίες προέκυψαν οι σημερινές ποικιλίες. Ο δρόμος θα είναι μακρύς, αλλά ευτυχώς κάποιοι άλλοι έχουν φροντίσει να κρατήσουν το μονοπάτι ανοιχτό. Βαδίζοντας στα χνάρια του πρωτοπόρου ρώσου γενετιστή Νικολάι Βαβίλοφ, ερευνητές από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ ανακάλυψαν στο Καζακστάν τη μητέρα όλων των μηλιών, από την οποία ελπίζουν να ξαναδώσουν ζωή στις ευαίσθητες, εκφυλισμένες μοντέρνες ποικιλίες
Μηλοπιτάκια του λεπτού light
Περιγραφή
Μηλοπιτάκια σαν τοστάκια εύκολα και γρήγορα με τον καφέ μας!!!!Με 160 θερμίδες μόνο!!!
Τι χρειαζόμαστε:
1/2 μήλο
1 κ.σ. ζαχαρίνη
1 κ.γλ. κανέλα ή περισσότερο αν σας αρέσει
2 φέτες ψωμί του τόστ
Φτιάχνει
4 μικρά μηλοπιτάκια
Πώς το κάνουμε:
Καθαρίζουμε το μήλο μας και το βάζουμε στο μούλτι μαζί με τη ζαχαρίνη και την κανέλα ή τρίβουμε το μήλο στον χοντρό τρίφτη και το βάζουμε σε μπολ με τη ζαχαρίνη και κανέλα. Εγώ τα έβαλα στο μούλτι όλα μαζί!
Ανακατεύουμε να ενωθούν οι γεύσεις και αφήνουμε λίγα λεπτά.
Αλείφουμε το μείγμα αυτό του μήλου πάνω στις φέτες του τοστ και ψήνουμε στην τοστιέρα να ροδίσουν τα πιτάκια μας.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζαχαρη και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου